Μεγάλη Πέμπτη

Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Μεγάλη Πέμπτη


 Τα Έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης 


   Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, παραδοσιακά βάφουμε τα αυγά μας και ουσιαστικά ξεκινάνε τα περισσότερα πασχαλινά έθιμα της χώρας μας. 

    Από το πρωί οι γυναίκες καταγίνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν τις κουλούρες της Λαμπρής με διάφορα μυρωδικά και τις στολίζουν με ξηρούς καρπούς και με στολίδια από ζυμάρι. Τα ονόματά τους ποικίλουν ανάλογα με το σχήμα που τους δίνουν. Λέγονται κουτσούνες, κουζουνάκια, κοφίνια, καλαθάκια, δοξάρια, αυγούλες, λαζαράκια. 

    Το βάψιμο των αυγών γίνεται με ορισμένη εθιμοτυπία. Σε πολλά μέρη, είναι συγκεκριμένος ο αριθμός αυγών που θα βάψουν και οι τρόποι και τα μέσα βαφής που θα χρησιμοποιήσουν. 

    Για μερικούς βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του χυμένου αίματος του Χριστού. Για άλλους το κόκκινο χρώμα είναι έκφραση χαράς για το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου και συνάμα μέσο αποτρεπτικό κάθε κακού. 

    Την ίδια σημασία έχει και η ανάρτηση κόκκινων υφασμάτων από τα παράθυρα την Μεγάλη Πέμπτη.

-------

All Finance

📍 Ηπείρου 66, Σταθμός Λαρίσης

      Αγ.Κηρύκου 42, Ανθούπολη

☎️ 210 82 17 341 

      218 218 18 18   

🌐 www.all-finance.gr

📧 info@all-finance.gr

#all-finance #insurance #lifeinsurance #insuranceagent #healthinsurance #insurancebroker #business #carinsurance #investment #homeinsurance #finance #insuranceagency #health #businessinsurance #life #protection #ασφαλειες #ιλιον #ilion #λογιστής #φοροτεχνικά #φορολογικήδήλωση #λογιστικά