Επικοινωνία

Παλατιανής 36, Ίλιον 2105024681 - Ηπείρου 66, Αθήνα 2108217341 - fax 2182189416

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ασφάλιση πυρός - κατοικίας

 Ελπίζουμε να μη σας εκπλήξει αυτό που θα σας πούμε πιστεύοντας ότι το γνωρίζετε ήδη, αλλά η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη και η έκτη σε βαθμό σεισμικότητας σε όλο τον κόσμο! 

Αυτός είναι φυσικά και ο λόγος που στη χώρα μας οι σεισμοί είναι τόσο συνηθισμένοι έχοντας καταγραφεί στο πέρασμα των χρόνων πολλές και ισχυρές σεισμικές δονήσεις τόσο σε ηπειρωτικές, όσο και νησιωτικές περιοχές.  

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2018, η Ελλάδα, παρόλο που η έκτασή της αποτελεί μόλις το 0,02% της επιφάνειας της Γης, σε ετήσια βάση παράγει το 2% της παγκόσμιας σεισμικής ενέργειας και περισσότερο από το ήμισυ της σεισμικής ενέργειας που απελευθερώνεται στην Ευρώπη. 

Με τις δυνατότητες που μας παρέχει η σύγχρονη επιστήμη, ένας σεισμός μπορεί βάσει πιθανοτήτων να προβλεφθεί σε ένα βαθμό και σίγουρα δεν μπορεί να αποφευχθεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει αφενός να είμαστε ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι σαν κοινωνία για το πως μπορούμε να προστατευτούμε και αφετέρου να αξιοποιήσουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που μας παρέχουν σήμερα δικλείδες ασφαλείας, όπως η ασφάλιση έναντι του σεισμού. 

Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα έχει 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα από τα οποία έχουν προέλθει 570 σεισμοί άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μάλιστα από αυτούς, οι 20 σημειώθηκαν στη Ζάκυνθο, οι 17 καταγράφηκαν στην Κεφαλλονιά και οι 16 στη Λευκάδα, με το Ιόνιο να χαρακτηρίζεται ως η πιο σεισμογενής περιοχή της Ελλάδας. 

Αν και σαν χώρα στην πρόσφατη ιστορία μας έχουμε καταγεγραμμένους σεισμούς που προκάλεσαν τεράστιες υλικές απώλειες - με μεγαλύτερο της Πάρνηθας του 1999, όπου η οικονομική ζημία υπολογίστηκε σε περίπου 3 δις ευρώ – μόλις το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένο για σεισμό, όταν με ένα μηνιαίο ασφάλιστρο περίπου 10 ευρώ μπορεί μία κατοικία 100 τετραγωνικών να ξαναχτιστεί από την αρχή αν καταστραφεί*. Μόνο μέσα από ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο μπορεί να ξαναχτιστεί ένα σπίτι μετά από ένα σεισμό χωρίς να χρειαστεί ο ιδιοκτήτης να καταβάλλει ο ίδιος το κόστος. 

Πέρα από το μεγάλο σεισμό στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999, που η ασφαλιστική αγορά στα τότε ασφαλισμένα σπίτια και κτίρια είχε καταβάλλει 110,9 εκατ. ευρώ, οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις που δόθηκαν για το σεισμό 5,9 ρίχτερ στις 26 Γενάρη του 2014 στην Κεφαλλονιά έφτασαν τα 7,8 εκατ. ευρώ, για το σεισμό 6,7 ρίχτερ τον Ιούλιο του 2017 στην Κω δόθηκαν 9,5 εκατ. ευρώ, για το σεισμό στην Αθήνα στις 19 Ιουλίου του 2019 καταβλήθηκαν 7,9 εκατ. αποζημιώσεις, για το σεισμό στη Σάμο στις 30 Οκτωβρίου του 2020 3, 5 εκατ. κ.ο.κ..

Αναμφίβολα η ασφαλιστική αγορά θα μπορούσε να είχε καλύψει πολύ μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών απωλειών αν ήταν ασφαλισμένο μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών ή αν υπήρχε από την πολιτεία ένας καθολικός σχεδιασμός για την προστασία των κατοίκων με τη σύμπραξη της ασφαλιστικής αγοράς.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου