Επικοινωνία

Παλατιανής 36, Ίλιον 2105024681 - Ηπείρου 66, Αθήνα 2108217341 - fax 2182189416

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πλαφόν στις τιμές πώλησης βασικών ειδών

 Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή τροπολογία που θα προβλέπει πλαφόν στις τιμές πώλησης βασικών ειδών για το καλάθι των νοικοκυριών, όπως των τροφίμων, των καθαριστικών προϊόντων, αλλά και των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, ακόμα και τηλεπικοινωνίων.
 
 
ΣΥΓΚΡΙΝΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΔΩ
Ο λόγος της κατάθεσης της διάταξης αυτής είναι καταγγελίες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες ότι επιχειρήσεις πραγματοποίησαν μετά και την έναρξη του δεύτερου lockdown αδικαιολόγητες αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα.

Πάρα το γεγονός ότι τόσο από την πλευρά των οργανωμένων αλυσίδων σουπερμάρκετ όσο και από τους εκπροσώπους μικρότερων επιχειρήσεων και των βιομηχανιών δεν επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες αυτές, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους δεν έχουν γίνει αυξήσεις τιμών τους τελευταίους μήνες, το υπουργείο Ανάπτυξης και για να μην υπάρξουν φαινόμενα επιτήδειων που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας προχωρά στη νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει και αυστηρά πρόστιμα σε όσους βρεθούν αδικαιολόγητα να έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η τροπολογία θα θέτει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, κάτι που είχε επιβληθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τον περασμένο Μάρτιο, με ημερομηνία αναφοράς για τη σύγκριση των τιμών την 1η Σεπτεμβρίου και το ποσοστό κέρδους δεν θα επιτρέπεται να είναι ανώτερο από αυτό των συναλλαγών κατά την ημερομηνία αυτή.

Η διάταξη θα προβλέπει ανώτατο όριο στο ποσοστό κέρδους με το οποίο δουλεύουν οι επιχειρήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι εάν μια λιανεμπορική αλυσίδα έχει τιμολόγια αγοράς που να δικαιολογούν τις αυξήσεις και το ποσοστό κέρδους είναι το ίδιο με την 1η Σεπτέμβριου, αυτό δεν θα δικαιολογεί κερδοσκοπία.

Όμως εφόσον δεν υπάρχουν τιμολόγια ανατιμήσεων από τη βιομηχανία ή εάν πάνω στα τιμολόγια υπολογιστεί υψηλότερο ποσοστό κέρδους από αυτό που εφάρμοζε η επιχείρηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, τότε θα στοιχειοθετείται κερδοσκοπία και θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα, τα οποία θα ανέρχονται έως και το 1 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στις 21 Μαρτίου όριζε ότι αν το μεικτό περιθώριο κέρδους των φαρμακευτικών προϊόντων, των μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, ήταν μεγαλύτερο από αυτό της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, τότε, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο από 1.000 έως 1.000.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου