Επικοινωνία

Παλατιανής 36, Ίλιον 2105024681 - Ηπείρου 66, Αθήνα 2108217341 - fax 2182189416

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εργασία από το Σπίτι: Συνέπειες και Οφέλη

 Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού είναι το φαινόμενο της εργασίας από το σπίτι – και φυσικά, δεν έρχεται χωρίς προκλήσεις.


ΣΥΓΚΡΙΝΕ ΕΔΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Πολυάριθμοι διευθύνοντες σύμβουλοι, ανώτεροι διευθυντές και καθηγητές, έρχονται αντιμέτωποι με προβληματισμούς σχετικά με την εργασία στο μέλλον. Μια διετής μελέτη μιας μεγάλης κινεζικής ταξιδιωτικής εταιρείας που ονομάζεται Ctrip, διαπίστωσε ότι η εργασία από το σπίτι έκανε τους υπαλλήλους 13% πιο παραγωγικούς και 50% λιγότερο πιθανό να σταματήσουν να εργάζονται. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πολύ διαφορετικό από την επιτυχία του Ctrip λόγω τεσσάρων παραγόντων: παιδιά, χώρος, ιδιωτικότητα και επιλογές.

 Για πολλούς, η εργασία από το σπίτι ήταν μια καταστροφή της παραγωγικότητας. Ειδικά για τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στο σπίτι, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το παιδί να τρέξει κλαίγοντας ή φωνάζοντας προς τον γονέα κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής τηλεδιάσκεψης για παράδειγμα. Η ανάλυση Ctrip έλαβε υπόψη ότι οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι μόνο εάν είχαν γραφείο στο σπίτι. Το δωμάτιο δεν μπορούσε να είναι υπνοδωμάτιο και κανένας άλλος δεν έμπαινε στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Η κατάσταση τώρα είναι πολύ διαφορετική, καθώς οι περισσότεροι εργάζονται στα υπνοδωμάτια τους ή σε κοινόχρηστα δωμάτια, με θόρυβο από τους συνεργάτες, την οικογένεια ή τους συγκατοίκους τους. Η κατάρρευση του ωραρίου εργασίας θα οδηγήσει επίσης σε μείωση της καινοτομίας. Οι προσωπικές συναντήσεις είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη νέων ιδεών και τη διατήρηση του προσωπικού εστιασμένου. Οι εφευρέσεις που χάνονται σήμερα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία λιγότερων νέων προϊόντων κατά το 2021 και μετά, μειώνοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Η απομάκρυνση των ανθρώπων από τη φυσική κοινωνική αλληλεπίδραση οδηγεί συχνά σε κατάθλιψη. Μετά από εννέα μήνες εργασίας των υπαλλήλων της από το σπίτι, η Ctrip ρώτησε τους υπαλλήλους εάν ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως ή να επιστρέψουν στο γραφείο. Οι μισοί από αυτούς ήθελαν να επιστρέψουν, παρόλο που η μέση διαδρομή για τον χώρο εργασίας ήταν 40 λεπτά. Ο λόγος; Η εργασία στον χώρο της εταιρείας περιστρέφεται γύρω από την κοινωνικότητα. Οι υπάλληλοι ανέφεραν ότι αισθάνονται απομονωμένοι, μοναχικοί και καταθλιπτικοί στο σπίτι.

  Ένας άλλος τρόπος να διαπιστώσουμε το αντίκτυπο του να παραμένει κάποιος στο σπίτι είναι μια έρευνα που αφορά τους συνταξιούχους, η οποία διαπίστωσε ότι τόσο η σωματική όσο και η ψυχική υγεία συνήθως μειώνονται αρκετά απότομα αφού οι άνθρωποι σταματήσουν να εργάζονται. Η εργασία από το σπίτι παρουσιάζει παρόμοιο φαινόμενο, αν και όχι τόσο έντονο γιατί, κατά τη συνταξιοδότηση, οι άνθρωποι μπορούν τουλάχιστον να συμμετέχουν περισσότερο σε υπαίθριες δραστηριότητες με φίλους. Αυτές οι επιλογές είναι λιγότερο πιθανές σήμερα, χάρη στους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

 Σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Ατλάντα και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, μόνο το 65% των Αμερικανών ανέφεραν ότι έχουν κατάλληλη κάλυψη Διαδικτύου για να υποστηρίξουν βιώσιμες βιντεοκλήσεις. Και το 50% των ερωτηθέντων – κυρίως διευθυντές, επαγγελματίες και οικονομικοί εργαζόμενοι που μπορούν να ασκήσουν τη δουλειά τους σε υπολογιστές – ανέφεραν ότι μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι με ποσοστό απόδοσης 80% ή περισσότερο. Οι άλλοι έχουν τόσο κακό Διαδίκτυο στο σπίτι, ή καθόλου, που εμποδίζει την αποτελεσματική τηλε-επικοινωνία. Συνολικά, αυτό δημιουργεί μια ωρολογιακή βόμβα ανισότητας. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι οι πιο μορφωμένοι, υψηλόμισθοι υπάλληλοι είναι πολύ πιο πιθανό να εργαστούν από το σπίτι – έτσι συνεχίζουν να πληρώνονται, να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και να προωθούν την καριέρα τους.

 Ταυτόχρονα, όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι (είτε λόγω της φύσης της εργασίας τους, είτε επειδή δεν διαθέτουν κατάλληλο χώρο ή συνδέσεις στο Διαδίκτυο) παραμένουν πίσω. Αντιμετωπίζουν δυσοίωνες προοπτικές, εάν οι δεξιότητές τους και η εργασιακή τους εμπειρία διαβρώνονται από έναν εκτεταμένο τερματισμό λειτουργίας και μετά.

  Παρά τα μειονεκτήματα, υπάρχουν και μερικά πλεονεκτήματα της εργασίας από το σπίτι. Αρχικά, το στίγμα της απομακρυσμένης εργασίας έχει εξατμιστεί. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η ανάπτυξη των προαστίων και των αγροτικών περιοχών. Δεδομένης της ανάγκης για κοινωνική απόσταση, οι περισσότερες εταιρείες σκέφτονται να μειώσουν κατά το ήμισυ την πυκνότητα των γραφείων. Αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση της συνολικής ζήτησης για χώρους γραφείων σε προαστιακά βιομηχανικά πάρκα με χαμηλά κτίρια, σε αντίθεση με τους ουρανοξύστες σε μεγάλες πόλεις. Τέλος, οι επενδύσεις στην τεχνολογία τηλεπικοινωνιών απέδωσαν σημαντικά. Μέχρι τώρα, έχει αναπτυχθεί μεγάλη εμπειρία στην εργασία από το σπίτι και εξοικείωση με τις τηλε-διασκέψεις. 

  Εν ολίγοις, παρόλο που η έναρξη της εργασίας από το σπίτι ήταν δύσκολη για εργοδότες και εργαζομένους, πλέον ο κόσμος έχει μάθει να δουλεύει από το σπίτι, καθιστώντας πολύ πιο εύκολο να συνεχιστεί αυτό το μοντέλο εργασίας.

Πηγή: www.y-o.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου